domenica 22 gennaio 2012

2 èv 2 hònap

















Màr règ ìrtam pàr sort Gretirol...
Kèsz kis hölgy lett belole! Pont tegnap esett meg, h kèpes volt negyed òràn keresztül sìrni azèrt, mert nem engedtem, h a lila hòtaposòjàt vegye fel a sètàhoz, uis 14 °C volt ès napsütès! De ez csak egy a sokbòl, szintèn tegnap pl. nem volt hajlandò màs szìnu zokniban lenni itthon, mint ròzsaszìnben " mamma ròsziszìn noni!" :-) Kèèèèsz...nem hittem volna, h ez màr ilyen koràn el fog kezdodni! Tèny, h nagyon hatàrozott egyènisèg a kisasszony, attòl tartok, lesz mèg pàr komoly csatànk vele...ùgy àlt.ban 2 hetente sikerül mèg a türelmèrol hìres mammàt is kihoznia a sodràbòl, mert olyan rossz, mint egy kisördög! Ilyenkor krokodil könnycseppek ès hangos sìràs, szipogàs kìsèri a büntetèsben töltött perceket...bizony àm, jan. òta a bünti az a sarokba àllìtàs, mivel az egyik videon is làtszott, h a jàròkàbòl màr simàn kimàszik...muszàj kemènynek lenni vele nèha, bàrmennyire is nehèz, aminek egyèbkènt eddig mindig meg is volt a gyümölcse, miutàn kijöhet a büntibol, odajön hozzàm, h "tusa mamma"=bocsànat mamma, àtölel, majd 3 napig olyan, mint egy kis tündèr...nem könnyu vele, az 1x biztos!
Ami a szòkincsèt illeti, napròl-napra bovül, nèha meg is lepodöm, h miket tud màr...olaszul màr szinte kèsz mondatokban beszèl, amikbe gyakran beleszo magyar szavakat pl:
"Greta fatta bua làba" - Greta beütötte a làbàt
" Mamma fatto pancsi pancsi" - Mamma megfürdött
"Una sola coki mamma" - csak egy csokit kèrek mamma :-) ... mert tudja, h ha nagy ritkàn kap is - leginkàbb az ünnepek alatt volt rà pèlda -, akkor is max 1-et
" lila giacca"- lila kabàt stb...èrdekes, h a testrèszeket, szìneket leginkàbb csak magyarul mondja...
Olaszul màr olyanokat is mond, mint pl.:
" Papà! Mamma fatto pappa buona, dolce!" - papà a mamma finom, èdes ennivalòt csinàlt (amikor palacsintàt csinàltam egyik este)
" Greta fatto put, non lo so perchè Greta fatto put":-)) - ezt egyik reggel mondta, yokat nevettünk rajta, azt jelenti, h Greta pukizott, nem tudom, h mièrt pukizott! :-))
Nagyon vicces dolgokat tud nèha mondani...
Ha hìvjuk, a vàlasza rà " dimmi mamma" (mondjad mamma) v. "arrivo" (jövök).
Dec. 7-èn törtènt meg eloször, h "mamma perchè?" - a hìres "mièrt?" kèrdès, amivel azòta nap, mint nap ostromol minket, de nagyon cuki, mert duplàn kèrdezi : "Perchè mamma perchè?"
Azèrt magyar mondatokat is lehet nèha hallani tole, mint pl:
"Mamma lècci pùjja nozi" - amikor megkèr, h fùjjam ki az orràt
"Hallod? lepülö, elment a lepülö" - amikor a repcsiket nèzzük
" Esik eso" stb...
Szòval szèpen fejlodik, a bölcsiben meg lettem/ünk dìcsèrve, h igaz, h a csoport legaktìvabb gyerkocènek a szülei vagyunk, de legalàbb milyen yol nevelt a gyerek, köhögèskor a szàja elè teszi a kezèt, mindent megköszön, ha ebèdkor kèrdezik tole, h kèr-e mèg, a vàlasza rà, h "no grazie"! S ha màr a bölcsinèl tartunk, nagyon megszerettèk a kis duracell nyuszit, uis olyan kis kedves - kivève, amikor lenyùlja a többi gyerek jàtèkàt -, s nagyon kis okos Greti, a foglalkozàsok aktìv ès lelkes rèsztvevoje, ilyenkor rà sem lehet ismerni, nagyon el tud merülni a rajzolàsban, festèsben, ragasztàsban stb...ezt itthon is èszre vettem màr rajta, h amennyire egy "tuzgolyò" - dèdi talàlta rà ezt a temperamentumàt leginkàbb jellemzo szòt -, h egy perc nyugta nincs, amikor jàtszunk ès foglalkozunk vele, àtvàltozik egy nyugodt, csendes cukimanòvà...bezzeg, ha a mammànak màs dolga van ès nem èr rà egy kis jàtèkra, na akkor belebùjik a kisördög rendesen!
Egyik nap egy szèp nagy karmolàs volt a szeme alatt, èn nagy naivan kèrdezem a dadusàtòl, h melyik kislànnyal is veszett össze, ok meg nevetve mondtàk, h nem kislàny volt, hanem egy kisfiù, mellesleg yo nagy darab! Ami Gretit egyàltalàn nem tàntorìtotta el attòl, h elvegye tole az autòjàt, amivel bèkèsen eljàtszott, vagyis jàtszott volna! Megèri a pènzèt a kisasszony, az tèny!
Egyèbkènt olyan vicces, h màr nèven szòlìtjàk egymàst a többi gyerekkel a bölcsiben, sot! Greti amikor bölcsibe menet összetalàlkozunk vmelyik gyerek anyukàjàval, tudja màr azt is, h ki kinek az anyukàja, mondja nekik pl. "ciao mamma Lollo" :-), de ez mèg hagyjàn, nem hiàba lànyròl van szò, a csoporttàrsai mamuszàt is felismeri, amikor öltöztetem àt, mutatja nekem " Mamma nèzd Giulia papucs/mamusz"! :-) Olyan kis okos!
A hatàrozott ès olykor hisztis termèszetèvel összefèr a legcukibb oldala, h olyan kis èrzèkeny, bùjos mèg mindig...amikor reggel felèbred ès beteszem a nagyàgyba egy kicsit, kb. 20 perc lustizàs mèg jàr nekem, addig csak ölelget "mamma vieni quì" (mamma gyere ide hozzàm), puszilgat "szia mamma puti mamma", simogat, meg lehet zabàlni!!! S ha nèha elmarad ez a reggeli bùjàs a rohanàs miatt, akkor a bölcsibe nem is akar futni, csak kèzben akar lenni ès közben bùjik, puszilgat...hàt nem èdes? :-)
Januàr elejèn kibùjt az utolsò 4 foga, ìgy most egy idore az ezzel kapcsolatos problèmàk letudva, 20 foga van vèèègre! Az utolsò nègy egyszerre jött neki, s sztem ezekkel szenvedett meg a legjobban, egy hònapba telt, mire kibùjtak, minek következtèben ètvàgytalan volt + hasmenès, ìgy fogyott csaknem 1 kg.t, az amùgy is pehely sùlyàbòl, de szerencsère 2 hete kb. megjött az ètvàgya, s màr vissza is szedte a leadott kilòkat, ma reggel 12,7 kg volt...sztem megint nott, majd lemèrem, ha felèbredt, màr visz. règen mèrtem meg...
Annak ellenère, h nem az a tipikus làny, màrmint ha azt nèzem, h mikkel jàtszik el szìvesen, a babàk nem igazàn èrdeklik, inkàbb a lego fèle èpìtos jàtèkok, a rajzolàs, èneklès, "tàncitànci"; a bölcsiben is eloszeretettel nyùlja le az autòkat a kisfiùktòl, viszont màs rèszrol, meg a krèmekèrt, làncokèrt, csattokèrt, hajgumikèrt, cipokèrt, tàskàkèrt meg van bolondulva! Szòval ha ezeket nèzem, akkor meg tipikus kislàny...na meg a nyekergèst tekintve is...most abban a korszakban vagyunk, h hiszti is van, de egyre ritkàbban, most inkàbb mindenen elsìrja magàt...aaaahhhh nem is tudom, melyik a rosszabb! :-P
Kb. 1 hònapja, h màr este is vèèègre egyedül alszik el, 3/4 9kor beteszem a kisàgyba a szokàsos tejes cumisüvegèvel, elköszönök tole, O is tolem "ciao mamma notte", s kb. 15 percen belül elalszik, s èjjelente 10 òràt alszik, napközben meg 2-2 ès fèl òràt...nem hittem, h valaha el fog jönni ez is! Brava Greta!

Nessun commento:

Posta un commento